28/02/2018

Ombouwen

Uw fiets ombouwen, wat zijn de mogelijkheden?

De aandrijving:

  1. De voorwielmotor: uw fiets krijgt een nieuw voorwiel met motor. Dit is de eenvoudigste en goedkoopste manier van ombouwen. Het is ook het minst ingrijpend op je fiets. Rijden met een voorwielmotor voelt heel natuurlijk aan en om een misvatting uit de wereld te helpen, is helemaal niet gevaarlijk.
  2. De achterwielmotor:  Wanneer je versnellingen in de naaf hebt, zoals bvb Shimano NEXUS is een achterwielmotor niet mogelijk, dit is alleen mogelijk met derailleur versnellingen. De achterwielmotor krijgt dan evenveel tandwielen als je oorspronkelijke wiel. De kans zit erin dat je dan ook de ketting en de voorste tandwielen moet vervangen, afhankelijk van hoever de tandwielen versleten zijn.
  3. De middenmotor: kan ook bij de meeste fietsen maar is duurder. Voordeel is het lage zwaartepunt door de plaats van de motor en veel kracht voor het oprijden van zware hellingen. Een nadeel is dat de ketting en de versnellingen zwaar belast worden waardoor deze voortijdig kunnen verslijten of stukgaan. Bij een middenmotor moet je altijd even de benen stilhouden voor je schakelt tenzij het systeem is uitgerust met een onderbreekcontact, dit is nog niet zo standaard bij ombouwkits. Nieuwe E-bikes hebben dit meestal wel.

De energie:

Wordt geleverd door een Li-ion batterij, dit soort batterij heeft als belangrijkste voordelen:

  • Hoge energiedichtheid
  • Geringe zelfontlading
  • Geen geheugeneffect (geen capaciteitsvermindering bij het laden van een niet-lege accu).
  • Lange levensduur

Nadelen:

  • Hoge kostprijs.

Soorten batterijen:

  1. De rackbatterij: Er wordt een nieuw bagagerek gemonteerd waar de batterij inschuift. De batterij zit op slot en kan ook eenvoudig uit het rack gehaald worden. De batterij heeft normaal ook een ingebouwd achterlicht.
  2. De Framebatterij: Deze wordt bevestigd op de schuine buis, dit is gewoonlijk niet mogelijk op een damesfiets, normaal wel op een herenfiets of mountainbike.